دلمه برگ مو یکی از غذاهای سنتی و محبوب در فرهنگهای مختلف، بهویژه در ایران، ترکیه و کشورهای مدیترانهای است. این غذا با برگهای انگور تازه تهیه میشود که با ترکیبی از مواد داخلی مانند برنج، سبزیهای معطر (مانند جعفری و شوید)، گوشت چرخکرده، لپه، و ادویههای خوشعطر پر میشود. پس از پیچیدن برگها به شکل استوانهای یا مثلثی، دلمهها در یک قابلمه چیده شده و با چاشنیهایی مانند آبلیمو، رب انار یا شیره انگور طعمدار و پخته میشوند.
این غذا معمولاً به عنوان پیشغذا یا غذای اصلی سرو میشود و با طعم و بافت منحصربهفردش، جایگاه ویژهای در سفرههای مهمانی و مراسم دارد.
طرز تهیه دلمه برگ مو
مواد لازم
- برگ مو خام 6 عدد
- گوشت گوسفند ، چرخکرده ، خام 90 گرم
- لپه پخته 100 گرم
- برنج پخته بدون روغن 28 قاشق غذاخوری
- سبزی دلمه 4 قاشق غذاخوری
- پیاز خام 1 عدد کوچک
- زردچوبه 0.3 قاشق چایخوری
- روغن آفتابگردان 2 قاشق غذاخوری
- فلفل سیاه 0.3 قاشق چایخوری
- شیره انگور 2 قاشق مرباخوری
- نمک 0.3 قاشق چایخوری
- آب لیمو ترش 1 قاشق مرباخوری
دستورالعمل ها
-
برگ موها را به مدت ۵ دقیقه در آب بپزید تا تغییر رنگ دهند و نرم شوند.
-
پیاز را خرد کرده و در کمی روغن تفت دهید. سپس گوشت و ادویهها را به پیاز اضافه کنید و روی حرارت ملایم تفت دهید.
-
برنج خام و لپه خام را که از شب قبل خیس کردهاید جداگانه بپزید. توجه داشته باشید که برنج را کمی زنده بردارید.
-
سبزی دلمه خردشده را همراه برنج و لپه آبکششده به مخلوط اضافه کنید و مواد را با هم تفت دهید.
-
برگ مو را پهن کنید و یک قاشق از مواد دلمه را وسط برگ موها ریخته و به شکل لولهای بپیچید.
-
کف قابلمه را با برگ مو بپوشانید و دلمهها را داخل آن بچینید و روی آنها روغن و آب بریزید. سپس روی دلمهها بشقاب سنگین قرار دهید و در ظرف را بگذارید و به مدت 1 ساعت روی حرارت ملایم بپزید.
-
لیمو ترش و شیره انگور را مخلوط کنید و بر روی دلمه بریزید تا طعم ملس به خود بگیرد و به مدت 30 دقیقه دیگر بپزید. زمانی که دلمه پخته شد، غذای شما آماده است. نوش جان!
نکات
- نکته: شما میتوانید بر اساس سلیقهی خود مقدار ترشی و شیرینی دلمه را تغییر دهید یا بجای لیمو و شیره انگور، از ماست ترش یا رب انار استفاده کنید.