آش ترخینه یکی از غذاهای سنتی و مغذی ایرانی است که در بسیاری از مناطق ایران، بهویژه غرب کشور، محبوبیت زیادی دارد. ماده اصلی این آش، ترخینه است که از ترکیب بلغور گندم و دوغ تهیه و خشک میشود. در پخت این آش، ترخینه را به همراه حبوبات (مانند نخود و لوبیا)، سبزیهای معطر (تره، گشنیز، جعفری و اسفناج) و گاهی سیر و پیاز داغ میپزند. آش ترخینه به دلیل وجود دوغ و ترخینه، طعمی خاص و دلنشین دارد و سرشار از مواد مغذی مانند پروتئین و کلسیم است. این آش معمولاً در فصل سرما و بهعنوان یک غذای مقوی برای تقویت سیستم ایمنی بدن تهیه میشود و با نعناع داغ، پیاز داغ و گاهی کشک تزئین و سرو میگردد.
طرز تهیه آش ترخینه
مواد لازم
- ترخینه 0.5 لیوان
- سبزی آش خام 1 لیوان
- پیاز خام 0.5 عدد متوسط
- سیر خام 1 حبه متوسط
- روغن آفتابگردان 1 قاشق غذاخوری
- نعنا خشک 0.5 قاشق غذاخوری
- کشک مایع 1 قاشق غذاخوری
- عدس پخته 0.5 لیوان
- لوبیا قرمز پخته 0.5 لیوان
- نمک 0.3 قاشق چایخوری
- فلفل سیاه 0.3 قاشق چایخوری
- زردچوبه 0.3 قاشق چایخوری
- نخود پخته 60 گرم
دستورالعمل ها
-
حبوبات را از شب قبل خیس کنید.
-
ترخینههای خشک را بشویید تا اگر گرد و غباری در زمان خشککردن روی آن نشسته است، از بین برود. سپس آنها را بهمدت ۱ تا ۲ ساعت در مقداری آب گرم خیس کنید.
-
پیاز را خرد کنید و با روغن تفت دهید، لوبیا و نخود را به پیاز اضافه کنید و بگذارید با مقدار مناسبی آب بپزد.
-
حدود یک ساعت بعد، عدس و ترخینه را آبکش کنید و همراه با نمک، زردچوبه و فلفل داخل قابلمه بریزید و بپزید.
-
پس از گذشت ۳۰ دقیقه، سبزی آش را اضافه کنید و اجازه دهید تا آش ترخینه روی حرارت ملایم گاز جا بیفتد.
-
در این فاصله، سیر رندهشده و نعنا را با روغن در ماهیتابه تفت دهید و کنار بگذارید.
-
آش را در یک کاسه مناسب بریزید و با کشک، نعنا داغ، سیر داغ و پیاز داغ تزئین کرده و سرو کنید. نوش جان!
نکات
- نکته: اگر وگن هستید کشک را حذف کنید.